Traditionell mexikansk musik del 1 – mariachi, banda och norteño

Mariachi, banda och norteño är tre traditionella mexikanska musikstilar med flera likheter, men som också bär på sina utmärkande drag när det gäller instrument, rytm, sång och tematik. Mariachi har sitt ursprung i Jalisco och i mellersta delen av landet, banda kommer från Sinaloa i västra Mexiko och norteño uppstod i norra Mexiko och Texas. Det finns traditionella och mer moderna former av alla tre stilarna, som alla kommit att bli populära i många andra latinamerikanska länder och bland befolkningen av mexikanskt ursprung i USA. Med detta är en mångsidig form av musik som förtjänar ännu större spridning och har en mycket spännande historia. Genom en fusion av mexikanska traditioner, europeisk immigration, centraleuropeiska danser, spansk musikkultur, inslag av jazz och mycket annat, har en rik musikskatt vuxit fram i Mexiko sedan slutet av 1800-talet, som fortsätter att förändras, inspirera och inspireras av andra genrer och färdas till andra delar av världen.

Det traditionella ökar i popularitet

Mariachi-musiken består traditionellt av stränginstrument som gitarr och violin och musikerna uppträder i särskilt dekorerade kläder, så kallade charro-kläder. I slutet av 1930-talet introducerades trumpeten i mariachi-banden, som ofta hyrs för att spela på fester i Mexiko. Mariachins popularitet har ökat i Mexiko sedan mitten av 1900-talet när man började spela musiken i nationell radio, tv, och på film, och sedan dess har den även fått spridning i resten av världen. Även musikstilen banda spelas traditionellt av grupper av musiker som uppträder på exempelvis festivaler och som gatumusikanter. Banda-musiken består huvudsakligen av blåsinstrument som klarinett, trumpet och tuba, och även bastrumma. Musiken är mycket populär i Mexiko och andra latinamerikanska länder, och har blivit en symbol för delstaten Sinaloa där den har sitt ursprung. Banda har dock influenser bland annat från olika europeiska länder, och skapades genom en fusion av mexikanska sånger och rytmer från centraleuropeisk dans- och marschmusik. Dragspelet, som i dag är ett karakteristiskt banda-instrument, introducerades under 1900-talet genom tyska musikinfluenser. Den traditionella mexikanska musiken inspirerar i dag musiker i många andra länder med sin glädje och sitt dramatiska uttryck.

Musik som fortsätter att utvecklas och inspirera

Norteño-musiken som har sitt ursprung i norra Mexiko bär på ett europeiskt arv som i stora drag liknar banda, och även i denna musik har dragspelet blivit ett oumbärligt inslag. Musikgenren har en stark koppling till gränsregionen Mexiko-Texas, där musiker färdats över gränserna och deras sånger ofta inspirerats av smuggling, droger och våld som präglat området. På 1970-talet fick ett av de mest populära norteño-banden, Los Tigres del Norte, framgångar genom just den sortens sånger och inspirerade även en ny typ av actionfilmer genom sin musik. Men detta är bara ett av de många olika teman som ingår i den populära norteño-musiken. Romantiska ballader, traditionell landsbygdsmusik, och dansmusik influerad av polka är andra viktiga inslag. I den modernare formen av norteño som utvecklats på senare år används ofta elgitarrer och moderna trumset. Även tematiken utvecklas, och Los Tigres del Norte släppte 2014 enligt egen utsago den första norteño-låten om homosexuell kärlek. klicka här om du vill läsa mer om hur den mexikanska musiken sprids och inspirerar.