Reggaeton – reggae på spanska

Reggaeton är en växande musikgenre med influenser från flera olika musikstilar, bland annat reggae, dancehall, electronica och rap, men också från flera latinamerikanska musikstilar. Medan reggae och rap nått spridning över hela världen har reggaeton-musiken inte blivit lika känd, kanske på grund av att texterna oftast är på spanska. Men detta håller nu på att ändras i takt med ökat resande, migration och en allt större internationell mediekonsumtion. Sedan sin tillvaro som en del av underground-kulturen i Puerto Rico och Centralamerika på tidigt 1990-tal har reggaeton blivit en viktig del av den latinamerikanska kulturen och fortsätter att influeras av olika musikstilar när den nu sprids till resten av världen. Reggaeton-musiken har ett lite ”råare” sound men utan att bli lika extrem som hiphop. En föregångare till de dansvänliga rytmerna och texterna med fokus på latinamerikansk identitet sägs vara musikstilen ”reggae på spanska” som uppstod på 1970-talet bland musiker av jamaicanskt ursprung i Panama.

Musikstilens geografiska spridning

Många tänker på Puerto Rico när man hör de speciella rytmerna som kännetecknar reggaeton och det är också landet där musiken har sitt starkaste fäste. Det är inte helt klart i vilket land reggaeton uppstod, förutom Puerto Rico brukar Panama nämnas och genren har också stort inflytande från colombiansk musikkultur. Under 1990-talet spreds musiken främst på kassettband som en del av puertoricansk underground-kultur innan den blev mer accepterad och nådde en större publik från slutet av 90-talet. Nu är reggaeton en inflytelserik musikstil i hela Centralamerika, på Kuba och i stora delar av Sydamerika. Reggaeton-musiken fick ett rejält uppsving med hjälp av ”Despacito”, en låt som toppat listorna i Latinamerika och blivit en storsäljare i USA men inte nådde några riktigt stora framgångar i Europa förrän en remix gjordes med Justin Bieber på sång, på engelska blandat med spanska. I originalet sjunger puertoricanerna Luis Fonsi och Daddy Yankee, som sedan har kunnat rida på ”Despacito”-vågen och fått många nya lyssnare världen över. Med dagens massmedier och migration växer reggaeton som genre och håller på att bli en viktig musikstil även i områden där spanska inte är det dominerande språket.

Att njuta av reggaeton i Sverige

Medan reggaeton-rytmen är influerad av jamaicansk dancehall och annan karibisk musik, påminner texterna mer om hiphop och kretsar ofta kring latinamerikansk identitet. Reggaeton har inte nått lika stor popularitet i Europa som i Latinamerika, även om migranter tagit med sig sin kärlek till musiken. I Latinamerika är reggaeton en del av en stor danskultur med sin bas i de latinamerikanska afrodanserna. Dansen bygger på rörlighet och tydlighet med fokus på kroppens centrum. Danskulturen i norra Europa har inte alls samma spridning och inflytande som i latinamerikanska länder, men reggaeton har ändå blivit populärt bland annat i Sverige. Här startades till exempel det första skandinaviska reggaeton-bandet Tristes Tigres i början av 2000-talet. Det är lätt att tro att detta är en musikstil som kräver en karibisk eller latinamerikansk livsstil för att blomstra, men reggaeton fungerar faktiskt lika bra att njuta av här hemma. Kanske när du slappnar av och firar att semestern äntligen är här, liggandes i en skön fatboy hängmatta med en läskande drink eller kall öl nära till hands.