Keltisk folkmusik

Keltisk folkmusiks tydligaste kännetecken är de glada tonerna och de ofta sorgliga eller längtansfulla texterna. Den keltiska musiken kommer från Irland och Skottland där de traditionella instrumenten bodhrán och tin whistle används än idag. De som spelar keltisk musik sägs ofta framföra traditionella keltiska toner men liksom allt annat har även folkmusiken förändrats genom tidens gång. Förr i tiden användes färre instrument till ett musikstycke och stränginstrument var ovanligt förekommande. Musiken och sångerna var ofta skilda åt, den som sjöng gjorde det a cappella. Idag finns det huvudsakligen tre stora inriktningar inom den keltiska folkmusiken.

The Corrs är stora inom genren

Folkmusik är ofta medryckande och dansvänlig. Den tilltalar både ung som äldre och kanske är det därför som den lever kvar och fortfarande är populär. På 1990-talet slog musikgruppen The Corrs från Dundalk på Irland igenom stort. De blandade traditionella irländska toner med modern popmusik och på så sätt fick även yngre personer upp ögonen för keltisk folkmusik. Efter ett uppehåll på tio år gjorde The Corrs en comeback år 2015 och fortfarande använder de sig av exempelvis trumman bodhrán i sin musik. Andra som använder sig av traditionella tongångar är Beltaine. polska sjumannabandet Beltaine spelar keltisk folkmusik och hösten 2016 gästade de Linköping och Norden för första gången.

Tre olika inriktningar

Idag brukar man säga att det finns tre rådande inriktningar inom den keltiska folkmusiken. Den som är mest känd är den typ som utvecklades av gruppen The Dubliners och är den som hörs i pubmiljö. Visorna är ofta mer skämtsamma och de är enkla att sjunga med i. Vanliga instrument är gitarr, fiol och banjo. Den andra inriktningen är något mjukare och försiktigare i stilen. Banjon byts ut mot en bouzouki och ackompanjeras ofta av en flöjt. Den tredje varianten förekommer mest på Irland och kallas för ceili. Ett ceili är ett stort dansarrangemang och musiken ska därför främja till att vilja röra på kroppen. Till skillnad från de andra två stilarna används vanligen också piano.