Skotsk folkmusik

Säg skotsk folkmusik och alla tänker oundvikligen på säckpipor, och visst är det så att säckpiporna spelar en stor roll. Ändå är det ett instrument som används på flera håll i Europa och det är svårt att urskilja om tonerna kommer från en skotsk säckpipa eller en från annat land. Andra instrument som används är gitarr, dragspel, fiol och harpa. Den äldsta musikformen sägs vara harpspel och gaelisk sång. Den musik som kom senare är den som spelas med säckpipa. Den innehåller en grundton med variationer. Det karaktäristiska för Skottland är ”great highland bagpipe” som spelas på fester, begravningar och bröllop.

Influenser från grannländerna

Den skotska musiken är mycket rik på ballader och klagosånger som ofta sjungs av en trubadur vilken ackompanjeras av en violinist. Det är inte ovanligt att den skotska och irländska musiken påminner om varandra. Den amerikanska gruppen bluegrass har influenser från skotsk folkmusik men även från den irländska. Grundaren av gruppen är i botten svensk och i somras hade de Sverigepremiär i Eskilstuna. Många grupper som spelar skotsk folkmusik spelar även keltisk och irländsk folkmusik. Det beror mycket på den gemensamma nämnaren som är det gaeliska språket, även om irländsk och skotsk gaeliska inte är lika. Den skotska folkmusiken påminner även mycket om den engelska.

Gammalt och nytt

Texterna i den skotska folkmusiken har ofta nationalistiska inslag, eller är kamp- och arbetssånger. Även kärlekssånger förekommer. Robert Burns var en nationalpoet vars dikter har blivit tonsatta. ”Auld lang syne” känner nog de flesta igen. Han levde på 1700-talet och från den tiden finns även flera arbetssånger av okänt ursprung dokumenterade. Det finns flera samlingar med skotska sånger tillgängliga även på nätet. En av dem är ”The scots musical museum” som finns i sex olika band. Senare typer av folkmusik är bland annat den skotska folkrocken som är baserad på den traditionella folkmusiken som har kompletterats med elbas, elgitarr och trummor.