Tanzania har en bred musikkultur med allt från traditionell afrikansk folkmusik till modern hiphop och dansmusiksgenren dansi. Tanzania ligger i östra Afrika, med kust mot Indiska Oceanen, och som många afrikanska länder har det en lång historia av kolonisation. Idag är Tanzania självständigt, men fortsätter att hämta influenser från andra länder och kulturer i sin musik. Detta märks framförallt i musikstilen taarab, som är populär både i Tanzania och i grannlandet Kenya. I taraab använder man instrument från flera världsdelar: slagverk från Afrika, gitarr från Europa, oud (en slags luta) och qanun (ett stränginstrument) från Mellanöstern och taishokoto (som också kallas Nagoyaharpa) från Asien. Musikgenren kan sägas vara poesi i sjungen form, och blev först populär i samband med att Siti binti Saad blev känd runt 1928. Hon var en pionjär i musikvärlden på många sätt: hon var en av de första kvinnliga artisterna i en annars mansdominerad musikgenre, hon var den första superstjärnan i genren taarab, och hon var den första swahiliska superstjärnan. I taarab blandas traditionell swahilisk musik (från tiden före kolonisationen av sultanatet Oman) med islamiska melodier för att skapa livlig musik som än idag är en viktig del av kulturen och den sociala samvaron i Tanzania, framförallt runt kustområdena och i Zanzibar.
Många traditionella instrument som används i musiken i Tanzania har sina rötter hos olika etniska grupper i landet. Ett sådant exempel är de trummor som Zaramofolket använder för att framföra traditionella dansmelodier, som darbuka, en handtrumma formad som en bägare. Ett annat traditionellt instrument i Tanzania är ilimban, som är en tanzanisk lamellofon eller linguafon. Instrumentet spelades bland annat av en av medlemmarna i musikgruppen Gogo, som spelade afrikansk folkmusik. Hans namn var Hukwe Zawose, och tack vare honom och gruppen Gogo spreds traditionell tanzanisk musik under 1900-talet.
Tanzanisk folkmusik fortsätter att vara populär än idag, och efter att Siti binti Saad banade väg har andra kvinnor följt efter. En av dem är Saida Karoli, som sjunger traditionell folkmusik och har släppt låtar som inte bara blivit en hit i Tanzania, utan även i dess grannländer. Under Tanzania Music Awards 2005 och 2006 nominerades hon i kategorin Bästa album i genren folkmusik, men också i kategorin Bästa kvinnliga sångerska, vilket tydligt visar att traditionell tanzanisk musik uppskattas än idag.