Finsk tango


Tango finns över hela världen och i olika tappning. Man kan även både lära sig, utöva och tävla i finsk tango även i Sverige. Det finns vissa gemensamma nämnare men annars kan variationen inom tangon vara ganska stor. Den finska tangon är lika speciell som den har en djupt rotad historia i den finska befolkningens hjärta.

Kort om tango om dans

tangocoupleTango är en pardans. I slutet av 1800-talet började denna dans att utvecklas i några immigrantkvarter, och den exporterades sedan till Paris där den blev en populär modedans. Snabbt spred den sig sedan vidare till resten av Europa som tog emot dansstilen med öppna armar. Inte minst i Finland där den finska tangon gjort sig känd världen över. Den ursprungliga, argentinska tangon har det senaste decenniet blivit mycket populärt igen, och den skiljer sig stilmässigt och musikaliskt en hel del från alla de olika europeiska varianterna. I Sverige dansar man mest av den argentinska tangon och tiodansens tango. Man kan hitta dansstudios över hela landet, som lockar med härliga rytmer och vacker inredning som posters på klassiska par. Det är aldrig för sent att börja dansa.

Finska tangon unik

Den finska tangon är unik. Den betyder oerhört mycket för den finska befolkningen, och spelas i vart och vartannat finländskt hem. Det speciella med den här typen av tango är att den är väldigt taktfast. Till stora delar liknar den en annan dansstil, foxtrot. Varje år kan man resa till Seinäjoki och titta på, eller delta i, tangotävlingar. Man tävlar i både dans och musik! De mest kända kompositörerna inom den här genren är Unto Mononen och Toivo Kärki. Artister som gjort sig ett namn inom den finska tangon är Henry Theel, Erkki Junkkarinen, Eino Grön och Olavi Virta. Satumaa är nog garanterat den mest älskade finska tangon!

Tango dancingDansstilarna inom finsk tango

Inom den finska tangon så kan man dansa i olika stilar. Antingen kan man landa med fötterna bredvid varandra, eller så kan man glida förbi i slutet med staccatosteg. Ibland dansar man i upp- och nedgångar, och ibland är dansen slät. Man släpper aldrig fattningen men det finns både böjningar och sluttningar. Om man vill lära sig finsk tango i Sverige så kan man exempelvis gå på kurs i Karlstad. Man kan även ta del av dansarrangemang som Let’s Tangofestivalen.