K-pop

Få musikgenrer har så många influenser och så blandad stil som K-pop, fenomenet från Sydkorea som på senare år har tagit världen med storm. Med allt från rap och jazz till sockersöt pop finns det något för alla i denna musikkategori. Även om du inte förstår koreanska behöver du inte oroa dig, trots de koreanska texterna är musiken är gjord för att tilltala alla typer av människor från alla typer av länder och alla typer av språk. Låt dig svepas med av melodin och energin som gör k-pop så speciellt, du kanske upptäcker en ny favorit.

Från Sydkorea till världen

Dagens moderna k-pop började ta form ordentligt först när västvärlden svepte in över Asien under Andra världskriget, med melodier och musikstilar som alla bidrog till att påverka populärmusiken som redan fanns i Sydkorea. iStock_000045428980_SmallMed besök från stjärnor som Marilyn Monroe och Louis Armstrong, som kom för underhålla de amerikanska soldaterna, fångades även koreanernas uppmärksamhet. De nya influenserna började sakta men säkert leta sig in i den existerande musikkulturen i landet. Under 1970- och 80-talen kom även folkmusiken och balladerna för att sedan på 90-talet få sällskap av den pop som dominerade västvärlden under denna period. Under 2000-talet steg populariteten hos k-pop även utanför Sydkorea och idag har vi vad som kallas den koreanska vågen, eller Hallyu, som låtit k-pop i alla dess former leta sig in på internationella topplistor och in i mainstream-musiken. Till stor del tack vare k-poppens popularitet har även koreanska filmer, serier och ljudböcker letat sig utomlands och det verkar inte sakta ner någon gång snart.

Inte bara musik

K-pop är mer än bara musik. Inom denna genre spelar det visuella precis lika stor roll och både musikvideor och live-framträdanden tenderar att vara extravaganta och originella. De största k-popgrupperna har ofta många medlemmar, ibland så många som tio, och det är först efter år av träning, formgivning och marknadsföring som en färdig grupp presenteras offentligt och släpper musik. Det handlar om hela paketet, inte bara musiken. Med så många olika medlemmar i ett band, alla med sin specifika roll, är det inte svårt för fans att hitta sin speciella favorit i mängden. Till och med den koreanska regeringen har insett k-poppens inflytande både i landet och i världen och använder ofta detta kulturella fenomen för att framhäva och marknadsföra Sydkorea på ett positivt sätt. Att följa k-pop, både musiken och allt runtomkring det är alltså ett både kul och effektivt sätt att Håll koll på koreansk kultur för den som är nyfiken och intresserad.